Draag je baby rechtop
Draag je baby altijd rechtop en met het gezichtje naar je toe, maak dus geen gebruik van de wiegehouding.
Draag op de juiste hoogte
Draag je baby hoog, zodat je goed zicht hebt op je kindje en hij/zij niet tussen of onder je borsten terecht komt. In de praktijk betekent dit met het oortje op je borstbeen en dat je een horizontale lijn kunt trekken van jouw oksel tot oksel, die langs het nekje van de baby loopt.
Hoofdje van de baby onbedekt met doek of draagzak
Houdt ten allen tijden zicht op de kindje, bedek het niet met een doek of met de schouderbaan van je draagdoek.
De bovenrand van de draagdoek of draagzak komt niet hoger dan onderzijde oorlelletje. Een eventueel slaapkapje bevestig je alleen aan de achterzijde van het hoofdje, dus nooit aan beide kanten vast maken.
Kin van de borst
De baby heeft de kin van de borst, met minimaal 2 vingers ruimte tussen kin en borst. Zorg dat de draagdoek of draagzak voldoende aangespannen is, zodat je baby genoeg steun krijgt. Je moet altijd wel zelf nog goed adem kunnen halen. Let op dat je baby niet in elkaar zakt, je ziet dit doordat de kin op de borst zakt en het hoofdje vaak met het gezichtje naar beneden in de draagzak zakt. Heb je het gevoel dat je je kindje nog met je handen moet ondersteunen? Dan zit de doek of draagzak te los.
Geen borstvoeding
Geef je kindje geen borstvoeding in de doek of draagzak in liggende houding, er is dan geen oogcontact en er is risico op verstikking, mede omdat je kindje zich niet makkelijk terug kan trekken van de borst bij dreigende verslikking. Zeker in het geval van jonge baby's vormt de stand van het strottenhoofd gecombineerd met de slikbeweging een risico. Een ouder kindje dat goed zelf kan zitten kun je eventueel wel rechtop zittend voeden in de doek of draagzak.
Wat trek ik mijn baby aan in de draagdoek?
Als basis kun je je baby het zelfde aan trekken als je zelf draagt. Een pasgeboren baby heeft een extra laagje kleding nodig, de draagdoek of draagzak vormt dit extra laagje. Volg altijd je gevoel en voel regelmatig in het nekje van je baby. Bij twijfel kies je altijd beter voor de minst warme optie en neem een extra laagje mee.
Als ik zelf een jas draag, trek ik mijn baby dan ook een jas aan?
Nee, dit heeft niet de voorkeur bij een kleine baby. Je kunt met een (dikke) jas namelijk moeilijker aanspannen, wat er voor kan zorgen dat je baby onvoldoende ondersteund wordt.
Hoe kun je dit oplossen?:
- een draagjas waarbij je baby in jouw jas past
- een draagcover, deze gaat over je baby, terwijl je zelf je jas open houdt.
- een dekentje over je baby, dat blijft zitten door de punten onder je schouderbanden of -banen te steken. Je eigen jas blijft open.
Hoe bescherm in mijn baby tegen de zon?
Smeer je baby in met geschikte zonnebrandcrème met hoge factor. Zorg dat je kindje een zonnehoedje draagt, dat hoofdje en nekje bedekt, een uitstaande rand aan de voorkant houdt ook de zon uit de oogjes. De beentjes, als je niet in de schaduw kunt blijven, bedekken met een dun lang broekje of een hydrofiel.
Hoe bescherm ik mijn baby tegen de regen?
Met een waterdichte draagjas of draagcover in combinatie met een paraplu of capuchon aan de draagjas/draagcover.
Is het erg als ik nog niet weet wat ik wil?
Nee, natuurlijk niet, dat is juist heel normaal. Ik neem dan alles mee en we kijken samen wat het beste bij jullie past.
Moet ik ook een draagzak of doek bij jou aanschaffen?
Nee, zeker niet! Ik geef graag onafhankelijk advies en daarvoor betaal je mij een vergoeding.
Kom je ook op een babyshower?
Ja zeker! Ik denk graag met jullie mee over een leuke en nuttige invulling.
Hoe kan ik betalen?
Je betaalt direct na afloop van het consult via een betaalverzoek. Je ontvangt van mij de factuur per e-mail.
Betaal je liever contant, dan mag dat natuurlijk ook, laat dit dan even vooraf weten, ik heb namelijk standaard geen wisselgeld bij me.
Is het handig een draagdoek aan te schaffen voor het consult?
Nee, je kunt gerust even wachten, dit heeft zelfs de voorkeur, zodat je niet een doek koopt die je niet prettig vindt of die te kort of te lang is. Na het consult mag je van mij een draagdoek lenen voor een week. Dit geeft voldoende tijd zelf een doek aan te schaffen. Je kunt tijdens het consult kijken welke maat en welk type je prettig vindt.
Waarom is het verstandig een draagzak te passen?
Het lijkt misschien onnodig, de draagzak is toch ergonomisch? Helaas is het zo dat een draagzak is als een paar schoenen, spijkerbroek of BH, iedereen heeft een ander lichaam en bij iedereen zit het anders. Waar je vriendin kan zweren bij een bepaalde draagzak, drukt deze bij jou nu net vervelend op je heup of schuurt onder je arm. Daarnaast is het belangrijk niet 1 draagzak te passen, maar echt goed te vergelijken. Vaak tijdens een consult wordt bij de eerste draagzak gezegd, oh deze zit lekker! Maar ga je vergelijken, dan blijkt vaak toch net die andere het meest comfortabel of anders kun je in ieder geval voelen dat de andere draagzakken (een stuk) minder lekker zitten en zo een weloverwogen keuze maken.
Tenslotte, maar zeker het belangrijkste, past je baby er er goed in, krijgt je baby voldoende steun? Ook dit bekijk ik tijdens een consult, waarbij we een optimale afweging maken tussen de draagzak die het beste zit voor je baby en voor jou.
De fabrikant geeft een gewicht aan voor de draagzak, mijn baby heeft dat gewicht, maar verdwijnt helemaal in de draagzak, hoe kan dat?
Fabrikanten zijn verplicht om een minimum en maximum getest gewicht op de verpakking van de draagzak te vermelden. Dit heeft puur te maken met het testen van naden en gespen, niet met de pasvorm of ondersteuning voor de baby. Gelukkig vermelden ook steeds meer fabrikanten bij welke kledingmaat de draagzak geschikt is.
Twijfel je vanaf welke kledingmaat je draagzak geschikt is en of je baby er al wel in past? Stuur gerust een berichtje.
Hoe weet ik of mijn baby in de draagzak past?
Je kunt ten eerste even kijken of de draagzak in mijn lijst staat, hier staan de kledingmaten bij vermeld.
Waar je verder op moet letten is dat je baby met gekanteld bekken zit, waarbij de draagzak van knie tot knie ondersteund wordt, maar niet drukt in de knieholte (1 vinger ruimte tussen rand draagzak en knieholte is optimaal). Je ziet dat de onderbeentjes vrij naar beneden hangen. Daarnaast mag de bovenrand van de draagzak niet hoger komen dan onderzijde oorlelletje. Een jonge baby moet ook minimaal tot in de nek ondersteund worden.
Bij twijfel mag je altijd een berichtje sturen met foto's.
Is een draagzak minder goed dan een draagdoek?
Dit wordt soms wel gezegd, maar is zeker niet (altijd) waar. De afgelopen jaren is er een enorme ontwikkeling geweest in de ontwerpen van draagzakken, die daarmee ook steeds beter geschikt zijn geworden voor pasgeboren baby's. Voor een gezonde a-terme geboren baby in een goed passende draagzak, die goed afgesteld is, is er geen relevant verschil. Tijdens een consult bekijken we welke draagzak voor jullie geschikt is en zal ik het ook aangeven als een draagzak voor jouw baby niet geschikt is.
Voor een baby die te vroeg geboren is of dysmatuur, spierspanningsproblemen heeft of andere gezondheidsproblemen, kan het zijn dat een draagzak onvoldoende nauwkeurig kan worden aangespannen en te weinig ondersteuning biedt. Neem in dit geval altijd contact op met een consulent voor advies. Schroom in deze situatie niet om contact op te nemen, ook niet als je geen budget hebt wegens omstandigheden, in dit geval staat het belang van ouder/baby voor mij voorop en komen we wel uit het financiële gedeelte.
Kan ik ook dragen als er iets bijzonders is met mij of mijn baby?
Deze vraag is gelukkig meestal wel met ja te beantwoorden, maar vraagt altijd persoonlijk advies. Ik heb ervaring met verschillende omstandigheden, zowel bij de dragende ouder als bij de baby.
Je kunt hierbij denken aan een ouder in een rolstoel, met verminderde kracht in handen of armen, rugklachten, schouderklachten etc.
Bij een baby kan het bijvoorbeeld gaan om een klompvoetje, heupdysplasie, sonde, vroeggeboorte of dysmaturiteit.
Ik ben bijvoorbeeld in het bezit van braces die gebruikt worden bij klompvoetjes of heupdysplasie, zodat we deze op een draagpop kunnen bevestigen om te oefenen.
Schroom in deze situatie niet om contact op te nemen, ook niet als je geen budget hebt wegens omstandigheden, in dit geval staat het belang van ouder/baby voor mij voorop en komen we wel uit het financiële gedeelte.