Over dragen

Waarom ik zelf draag

Het fijnste aan dragen vind ik dat je kindje heerlijk dichtbij zit, het voelt zich veilig en geborgen. Je kunt heerlijk knuffelen met je kindje. Daarnaast is het natuurlijk heel praktisch omdat je je handen vrij hebt om wat te doen, terwijl je kleintje ook tevreden is omdat hij/zij fijn bij je is. Op vakantie is het heerlijk om lange wandelingen te kunnen maken buiten de gebaande paden of in steden die minder ingericht zijn op kinderwagens. 

 

Praktisch

Baby's hebben regelmatig momenten dat ze alleen maar bij je willen zijn, logisch en terecht, maar soms moeten er ook andere dingen gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het huishouden of de verzorging van oudere kinderen. Met je kindje in een draagdoek of draagzak heb je een tevreden kindje, terwijl je tegelijkertijd ook andere dingen kunt doen, omdat je je handen vrij hebt.

 

Verder ben je zonder kinderwagen een stuk compacter, waardoor het makkelijker manoeuvreren is, bijvoorbeeld op een drukke markt of een evenement. Daarnaast is ook niet elk terrein even vlak en geschikt voor een kinderwagen, ook dan komt dragen goed van pas. De kinderwagen blijft aan de andere kant handig als je veel spullen mee moet nemen of als je kleding wilt passen. Hoewel je kindje natuurlijk ook tijdens het passen heerlijk op zijn draagdoek-kleedje kan liggen.

 

Nabijheid

Baby’s hebben de nabijheid van hun moeder, vader of verzorger nodig om zich veilig en vertrouwd te voelen. Veel baby’s zullen dan ook gaan huilen als je ze alleen weg legt. Dit komt door hun instinctieve gevoel dat alleen zijn gevaarlijk is. 

Een baby weet niet dat onze huizen veilig en warm zijn en dat mama in de buurt is als hij honger heeft. Het instinct van de baby is gebaseerd op vroeger tijden, toen er wilde dieren rondliepen en er geen verwarmde veilige huizen waren. Daarnaast was een baby (voor de introductie van kunstvoeding) volledig afhankelijk van zijn moeder voor voeding. Een alleen gelaten baby zou het in die tijd vrijwel zeker niet overleven. 
Hij doet er daarom alles aan dat de moeder in de buurt blijft.

Hechting & Geborgenheid

Uit onderzoek is gebleken dat dragen helpt in het hechtingsproces. Doordat je kindje zo dicht bij je zit leren jullie elkaar goed kennen en leer je goed inspelen op de behoeften van je kindje. Daarnaast voelt je kindje zich veilig en geborgen en kan zo op eigen tempo de wereld om hem heen ontdekken. Je kindje leert dat hij er van op aan kan dat zijn verzorger er voor hem is, ook als je even uit beeld bent.

 

Ergonomie

Als draagconsulent verstaan wij onder een ergonomische draagwijze dat een kindje wordt gedragen op een manier die de natuurlijke houding zo veel mogelijk volgt. Dat wil zeggen met behoud van de bolling in het ruggetje bij een jonge baby en de beentjes en heupjes in de hurk-spreid stand. 

Ergonomisch is geen beschermde term, helaas kun je hierin niet op de verpakking van een product afgaan. Vrijwel alle fabrikanten vermelden dat hun drager ergonomisch is. Wil je weten of de drager die je (op het oog) hebt echt ergonomisch is, neem dan vrijblijvend contact op.
Bron: International Hip Dysplasia Institute
Bron: International Hip Dysplasia Institute

Dragen met een beperking

Er kunnen verschillende situaties zijn waarin dragen net even anders gaat of een extra rol kan vervullen in de band tussen ouder en baby.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld vroeggeboorte, (verdenking van) heupdysplasie (dragen met evt. spreidmiddelen), klompvoetje met gips of brace, pijnklachten bij de ouder, hechtingsproblemen of een postnatale depressie. Maar er kunnen ook hele andere zaken spelen. 

 

Neem in dit geval bij voorkeur telefonisch contact op, zodat we het consult goed voor kunnen bespreken en ik me aanvullend kan voorbereiden.

Ook kan in overleg contact met een behandelend arts of behandelaar plaatsvinden om de mogelijkheden verder af te stemmen.

Wetenschappelijke onderzoeken

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan, zowel rechtstreeks naar dragen als ook naar bijvoorbeeld hechting. Hieronder staan een aantal links naar relevante onderzoeken.

Onderzoek naar culturele gebruiken ten aanzien van de verzorging van baby’s en de hoeveelheid heupproblemen bij baby’s. Uit dit onderzoek blijkt dat in landen waar baby’s in de M-positie gedragenworden, heupdysplasie niet of nauwelijks voorkomt.
https://hipdysplasia.org/news/scientific-literature-reviews/historically-significant-babywearing-research-now-available-in-english/

Mother baby bonding study (hechting tussen moeder en baby studie) met als onderdeel daarvan de invloed op hechting door dragen bij jonge moeders. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016363831930181X?dgcid=author


Interessante boeken:
- Why babywearing matters
- A baby wants to be carried
- Lieve lasten (dragen in verschillende culturen)