Over dragen

Waarom ik zelf draag

Het fijnste aan dragen vind ik dat je kindje heerlijk dichtbij zit, het voelt zich veilig en geborgen. Je kunt heerlijk knuffelen met je kindje. Daarnaast is het natuurlijk heel praktisch omdat je je handen vrij hebt om wat te doen, terwijl je kleintje ook tevreden is omdat hij/zij fijn bij je is. Op vakantie is het heerlijk om lange wandelingen te kunnen maken buiten de gebaande paden of in steden die minder ingericht zijn op kinderwagens. 

 

Praktisch

Baby's hebben regelmatig momenten dat ze alleen maar bij je willen zijn, logisch en terecht, maar soms moeten er ook andere dingen gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het huishouden of de verzorging van oudere kinderen. Met je kindje in een draagdoek of draagzak heb je een tevreden kindje, terwijl je tegelijkertijd ook andere dingen kunt doen, omdat je je handen vrij hebt.

 

Verder ben je zonder kinderwagen een stuk compacter, waardoor het makkelijker manoeuvreren is, bijvoorbeeld op een drukke markt of een evenement. Daarnaast is ook niet elk terrein even vlak en geschikt voor een kinderwagen, ook dan komt dragen goed van pas. De kinderwagen blijft aan de andere kant handig als je veel spullen mee moet nemen of als je kleding wilt passen. Hoewel je kindje natuurlijk ook tijdens het passen heerlijk op zijn draagdoek-kleedje kan liggen.

 

Nabijheid

Baby’s hebben de nabijheid van hun moeder, vader of verzorger nodig om zich veilig en vertrouwd te voelen. Veel baby’s zullen dan ook gaan huilen als je ze alleen weg legt. Dit komt door hun instinctieve gevoel dat alleen zijn gevaarlijk is. 

Een baby weet niet dat onze huizen veilig en warm zijn en dat mama in de buurt is als hij honger heeft. Het instinct van de baby is gebaseerd op vroeger tijden, toen er wilde dieren rondliepen en er geen verwarmde veilige huizen waren. Daarnaast was een baby (voor de introductie van kunstvoeding) volledig afhankelijk van zijn moeder voor voeding. Een alleen gelaten baby zou het in die tijd vrijwel zeker niet overleven. 
Hij doet er daarom alles aan dat er zijn moeder in de buurt blijft.

Hechting & Geborgenheid

Uit onderzoek is gebleken dat dragen helpt in het hechtingsproces. Doordat je kindje zo dicht bij je zit leren jullie elkaar goed kennen en leer je goed inspelen op de behoeften van je kindje. Daarnaast voelt je kindje zich veilig en geborgen en kan zo op eigen tempo de wereld om hem heen ontdekken. Je kindje leert dat hij er van op aan kan dat zijn verzorger er voor hem is, ook als je even uit beeld bent.

 

Ergonomie

Als draagconsulent verstaan wij onder een ergonomische draagwijze dat een kindje wordt gedragen op een manier die de natuurlijke houding zo veel mogelijk volgt. Dat wil zeggen met behoud van debolling in het ruggetje bij een jonge baby en de beentjes en heupjes in de hurk-spreid stand. 

Ergonomisch is geen beschermde term, helaas kun je hierin niet op de verpakkking van een product afgaan. Vrijwel alle fabrikanten vermelden dat hun drager ergonomisch is. Wil je weten of de drager die je (op het oog) hebt echt ergonomisch is, neem dan vrijblijvend contact op.
Bron: International Hip Dysplasia Institute
Bron: International Hip Dysplasia Institute

KvK 70076308

 DRAAG ME MEE

Neckardal 16

Capelle a/d IJssel

06 - 27 027 585